Medlemsbrev

 

 

  • 31 mar 2023
  • Styrelsen

Eksjö SOK:s medlemsbrev mars 2023 med nyheter och information om året som gick och året som kommer, våra idrotter och arrangemang. Missa inte heller att reservera söndagen 14 maj för en planeringsdag för alla medlemmar. Alla ni medlemmar är då välkomna att vara med för att diskutera framtidsfrågor och ge oss i styrelsen värdefull input för vårt och klubbens framtida arbete. 

ESOK:s medlemsbrev mars 2023

Eksjö SOK har nu klarat av sitt 80:e verksamhetsår, detta firades i oktober i Skidstugan med familjeaktiviteter och uppmärksammades även på årsmötet med utdelning av hedersutmärkelser till både klubben och ett stort antal av våra medlemmar för värdefullt arbete i föreningen eller förbund.

Vi går nu i ett nytt verksamhetsår med i stort sett samma bemanning i styrelsen och sektionerna. Sven Karlsson lämnar dock styrelsen efter 35 år, och ersätts som vice ordförande av Martin Lindberg. Vi i styrelsen vill rikta ett stort tack till Sven för det fantastiska jobb han har gjort!

På årsmötet kunde jag summera 2022 som ett väldigt bra år för klubben. Konstsnöspåret hade rekordmånga besökare under säsongen. Även denna vintern har alla ni som tillverkar snö och ordnar spåren gjort ett fantastiskt jobb, speciellt med tanke på hur omväxlande vädret varit. Vårt konstsnöspår fortsätter att få väldigt fina omdömen i sociala medier, och vi har återigen haft väldigt många besökare.

Efter två år påverkade av pandemin kunde vi under 2022 äntligen genomföra Högefälleloppet, dubbeltävlingen i orientering ute i Holma, Ränneslättsturen respektive våra två marknader. Bland de idrottsliga framgångarna under förra året lyfte jag fram stora framgångar inom orienteringen, våra yngre talanger tillsammans med våra ESOK-fostrade löpare levererade på topp! Totalt kunde vi summera 16 SM-medaljer under 2022, nytt rekord för klubben. Vi har både topp och bredd, på stafetterna för både ungdomar, damer och herrar har vi med många lag med framskjutna placeringar.   

Vi har en ekonomi i bra balans. Under 2022 gav vår verksamhet ett bra resultat som gjorde att styrelsen valde att göra extra avskrivning på snöfläkten för att slippa att belasta resultatet med dessa kostnader under de kommande två åren.

Vad händer 2023?

Vid årsskiftet lanserade vi vår nya hemsida. Besök gärna hemsidan och ge mig tips på vad som kan förbättras eller om något saknas! Vi kommer under våren att titta på hur vi kan utveckla hemsidan ytterligare där vi bland annat tänker på funktioner för att påminnas om och anmäla sig till träningar och andra aktiviteter, underlätta för ledare och betala medlemsavgifter. Vi fortsätter givetvis att lägga ut information om träningar, tävlingar och andra aktiviteter på våra medlemssidor på Facebook, Eksjö SOK - Orientering och Eksjö SOK - Skidor. Där kan du alltid se vad som är på gång. Men det är ändå i det personliga mötet mellan oss medlemmar som vi skapar och utvecklar samhörigheten och glädjen till vår sport.

Vi är nu mitt i brytpunkten mellan skid- och orienteringssäsongen. Skidföret är i princip borta även om det just kommit en liten släng till av snö. Vi har haft väldigt många barn och ungdomar på våra träningar och många åkare som representerar vår klubb ute på exempelvis zon-tävlingarna, Ungdomsvasan och de andra Vasaloppen. Nu är det en liten paus för skidgrupperna med enstaka träningstillfällen i maj/juni innan rullskidträningen drar efter sommaren. Våra juniorer och seniorer startade igång orienteringssäsongen på riktigt med ett tränings- och tävlingsläger i Slovenien med 17 deltagare. Tävlingssäsongen drar igång på allvar och sista helgen i mars reste ett 25-tal aktiva från klubben och deltog på Vårtrippeln utanför Nyköping med bra resultat på lördagen och fem stafettlag på startlinjen på Måsenstafetten på söndagen. Barn- och ungdomsträningarna drar igång 30 mars. Vi planerar också för nybörjarkurser i orientering för vuxna under maj. Första deltävlingen i Pölder OL-cup för våra ungdomar är under påskhelgen. I samband med Swedish League i Valdemarsvik 15-16 april har klubben bokat en bygdegård i Gamleby för boende. Vi hoppas på många som vill passa på att springa högklassig orientering i fin terräng då. Helgen efter arrangerar vi våra egna tävlingar i Bruzaholm, Sydsvenska Mästerskapen (SSM) för ungdomar. 2 dagar med långdistans på lördagen och distriktsstafett på söndagen, samt publiktävlingar båda dagarna. Vi erbjuder även boende till de tävlande på Eksjö Gymnasium samt camping vid Skidstugan eller Hjältevads sporthall.   

I år är flera av de större tävlingarna norröver. Till 10-mila i Skellefteå har vi hittills anmält 3 lag, samma helg arrangeras även en deltävling i Swedish League i Skellefteå. I augusti arrangeras Lång-SM i Örnsköldsvik samt Medel- och Stafett-SM i Timrå.

Vi kommer även i år att anordna en gemensam klubbresa till Jukola, hittills har vi anmält 4 damlag och 3 herrlag men fler kan följa med!

Vi anordnar Hittaut för tredje året och nu hoppas jag på att återigen få över 1 000 registrerade deltagare. Jag tror att Hittaut, tillsammans med Veckans Bana, är ett utmärkt sätt att sprida vår verksamhet bland allmänheten och öppnar upp för nyrekrytering av både yngre och äldre. Marknadsför detta till vänner och bekanta som inte har provat på det förut, och det är ett utmärkt sätt för besökare utifrån att upptäcka Eksjö! Vi kommer att behöva lite hjälp i slutet av april att dela ut kartorna till alla hushåll i Eksjö.         

PS. 1 april är nästa anmälningsstopp (10 % rabatt) till O-Ringen i Åre 22-28 juli. 33 ESOK:are är hittills anmälda till världens största OL-tävling. Häng på!

Vi kommer att genomföra en planeringsdag där alla ni medlemmar är välkomna att vara med för att diskutera framtidsfrågor och ge oss i styrelsen värdefull input för vårt och klubbens framtida arbete. Fokus kommer att vara på vår verksamhet, exempelvis vad ska vi driva för aktiviteter, vad ska vi inte driva, hur kan vi få fler intresserade av orientering, MTBO och skidåkning, hur ska vi attrahera och behålla barn och ungdomar, hur engagerar vi föräldrar till idrottande barn och ungdomar, hur kan vi ha en attraktiv junior- och seniorverksamhet, hur kan vi samla vår junior- och seniorgrupp,  hur kan vi finansiera vår verksamhet? Reservera redan nu söndagen 14 maj! Vi kommer att hålla till i Skidstugan och bjuder givetvis på fika och lunch under dagen.

Liksom tidigare år har vi valt att hålla medlemsavgifterna på en låg nivå och på så sätt erbjuda så många som möjligt tillgång till föreningsidrott. Vår budget bygger därför istället till stor del på olika arrangemang där vi är beroende av att våra medlemmar hjälper till. ESOK skall bland annat genomföra eller hjälpa till på följande arrangemang under 2023:

  • SSM, Sydsvenska Mästerskapen i orientering                              22-23 april
  • Ränneslättsturen                                                                               2 juli
  • Eksjö Orienteringskonfa avslutningsmiddagar                            14 juli
  • Eksjö Marknad                                                                                   13 september
  • Eksjö Julmarknad                                                                               9-10 december

Reservera gärna dessa dagar, vi är beroende av att många kan hjälpa till.

Arbetet med O-ringen 2024 i Oskarshamn fortsätter, där vi kvarstår som en delarrangör. Styrelsen har träffat delar av ledningsgruppen och har tidigare beslutat att ESOK tar ansvar för två starter, vilket skulle kräva 20–30 funktionärer per etapp från oss. Vi är dock inte nöjda med de krav som ställts på oss för detta, och kommer därför troligtvis att tacka nej till ansvar för starter. Vi fortsätter nu diskussionen med O-ringen om hur vi kan vara delaktiga i O-ringen, för att hitta en lösning som fungerar bäst för oss med hänsyn till avståndet mellan Eksjö-Oskarshamn och vårt önskemål att kunna vara med och tävla på O-ringen.   

Medlemslotteriet

Vi fortsätter med vårt populära medlemslotteri. Vinsterna varierar mellan presentkort, restaurangbesök, julbord m.m. Varje lottnummer kostar 200:-/år. Inbetalning på BG 5598-5956 eller Swish senast 20 mars, GLÖM INTE att meddela för vilka inbetalningen gäller. Det finns fortfarande några lediga nummer, så vill du hänga på så kontakta Gun Henriksson på e-post gun.s.henriksson@gmail.com och välj ett ledigt nummer!

Medlemsavgift

Till sist är det dags att påminna om medlemsavgiften, om någon har missat den. Medlemsavgiften för 2023 är oförändrad enligt beslut på årsmötet 2022.

Medlemsavgift ungdom (0-16 år)           200:-

Medlemsavgift vuxen (17 år -)                 350:-

Medlemsavgift familj                                900:-

Familjeavgiften får omfatta hel familj med barn upp t.o.m. 20år. Medlemsavgiften betalas in på Eksjö SOK:S bankgiro 5598-5956.

Tack!

Jag vill rikta ett stort tack till alla engagerade medlemmar, ledare och sponsorer som gör vår fina verksamhet möjlig. Utan er är vi ingenting, med er är allt möjligt. Det ideella engagemanget är vår förenings viktigaste resurs, men samtidigt en resurs som konkurrerar med vardagspusslet många kämpar med att få ihop. Det ideella engagemanget är också grunden för den samhörighet vi ska känna i vår förening och den styrkan där vi alla tillsammans skapar ett resultat.      

 

Nu ser vi fram mot ett nytt givande år.

Vi ses i skog och spår!                  Hälsningar Lars Hagelberg, ordförande.